Groot Orkest

Onder de bezielende leiding van zijn dirigent Frans van Dun excelleert het Groot Orkest al tientallen jaren in de hoogste regionen van de Nederlandse symfonische amateurblaasmuziek. Echter niet alleen nationaal, maar ook internationaal, timmert “Amor Musae” met haar Groot Orkest, als ambassadeur van Prinsenbeek en Breda, met groot succes aan de weg.

Zoals met de triomfale deelname aan het prestigieuze Certamen Internacional de Bandas de Música in het Spaanse Valencia, waar in 2006, in de Sección Primera, de eerste divisie, de Primer Premio, de hoogste prijs, in de wacht werd gesleept. Alsook met een bijzonder succesvolle concertreis naar Oostenrijk in 2011. Waar o.a. tijdens de Innsbrucker Promenadenkonzerte ‘Beim Goldenen Dachl’ en ‘Im Innenhof der Kaiserlichen Hofburg’ werd geconcerteerd.

Het Groot Orkest onderscheidt zich door een hoge kwaliteit in de uitvoering van vooral serieuze klassieke muziek, maar niet minder ook van de lichtere variant, van musical- en filmmuziek en van klassiek moderne pop. Naast de traditionele concerten: het Nieuwjaarsconcert, het Koningsdagconcert, het Zomerconcert en het Kermisconcert, staan voor het Groot Orkest elk jaar twee à drie bijzondere concerten op de rol. Concerten waarin het Groot Orkest bij herhaling zijn kwaliteit en veelzijdigheid demonstreert.

Zoals in de concertserie Symphonic Winds (2012-2014), in het Chassé Theater van Breda. Een gevarieerde reeks dubbelconcerten met regionale gastorkesten dan wel verrassende artiesten als Joris Linssen & Caramba. Ook treedt het Groot Orkest geregeld voor het voetlicht op het ponton van het Spanjaardsgat Festival. In 2012 nog in het programma ‘Spanish Classic Night’ en in 2016 met een concert onder de titel ‘British Classics’, met van klassiek tot pop geheel Engels getint repertoire. Daarnaast vormde het orkest in De Drie Linden te Prinsenbeek, de thuishaven van het orkest, opnieuw de ruggengraad van de wervelende muziekshow “Prinsenbeek’s Got Talent”, met vele talentvolle solisten uit Prinsenbeek en omstreken.

In 2015 verleende het Groot Orkest in het Chassé Theater van Breda zijn medewerking aan het bijzonder geslaagde jubileumconcert van het 150-jarige Breda’s Mannenkoor. Met een gevarieerd en uiterst breed programma, dat werd geopend met het indrukwekkende ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins en besloten met een spetterende ‘Earth, Wind and Fire Medley’. En in 2017 verzorgde het Groot Orkest het openlucht Begijnhofconcert, ter gelegenheid van het 750-jarig jubileum van het Bredase Begijnhof. Ook werd dat jaar, in de prestigieuze serie ‘Blazen aan het Spui’, een concert gegeven in de Nieuwe Kerk te Den Haag.
Als onderdeel van de festiviteiten rond de herdenking van ‘Breda 75 jaar vrijheid’ gaf het Groot Orkest in het najaar van 2019, in samenwerking met de Koninklijke Zangvereniging Breda’s Mannenkoor en een keur van solisten, in de tot de laatste stoel bezette Grote Kerk van Breda, een uniek concert waarmee op zowel indrukwekkende als feestelijke wijze inhoud werd gegeven aan het herdenken en vieren van 75 jaar vrijheid.

De ontwikkeling van de muzikale kwaliteiten van onze muzikanten houdt uiteraard niet op na het verlaten van de muziekschool, of na de overstap van het Opleidingsorkest naar het Groot Orkest. In tegendeel, voor de gevorderde muzikant begint het dan pas echt. Door in het Groot Orkest in verschillende muziekstijlen op kwalitatief hoog niveau te musiceren, en daarmee uit te groeien tot een volwaardig amateurmuzikant.

Om in het Groot Orkest van meet af aan mee te kunnen, is een startkwalificatie vereist waarbij het niveau van het hafabra-diploma als richtsnoer dient. Voor altsaxofoon, dwarsfluit en hobo betekent dit minimaal het niveau van het C-diploma en voor de overige instrumenten ten minste het niveau van het B-diploma. Toelating tot het Groot Orkest hangt hoe dan ook altijd af van het oordeel van de dirigent. Die kan hiertoe vragen eerst voor te spelen. Verder speelt natuurlijk ook de ruimte in de bezetting van de betrokken instrumentgroep een rol.

De repetities vinden wekelijks plaats in de theaterzaal van De Drie Linden aan de Heisprong te Prinsenbeek, op de donderdagavond van 20.00 - 22.30 uur.

Belangstelling?  Kom dan eens luisteren naar een concert of bezoek een repetitie.