Nieuws

Nieuwjaarsconcert “AMOR MUSAE”

 Op zondagmiddag 5 januari is iedereen van harte welkom in De Drie Linden te Prinsenbeek voor het Nieuwjaarsconcert van “Amor Musae”. Een feestelijk concert aan het begin van het nieuwe jaar. Aanvang 15.00 uur - Toegang gratis

Na afloop van het concert alle gelegenheid om in de foyer gezellig na te praten en elkaar in een ongedwongen ambiance het beste voor 2020 te wensen.

Concert herdenking 75 jaar Slag om de Schelde

Op uitnodiging van het Senioren Orkest Zeeland reisde het Seniorenorkest van “Amor Musae” op 20 september jl. af naar het Zeeuwse Krabbendijke. Daar nam het orkest deel aan een concert dat in het teken stond van de herdenking 75 jaar Slag om de Schelde.

De ‘vergeten’ Slag om de Schelde was een grote militaire operatie aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Deze belangrijke slag vond plaats in 1944, in het noorden van België en het zuidwesten van Nederland. Met de verovering van beide oevers van de Westerschelde kwam de Scheldemonding vrij en werd Antwerpen de aanvoerhaven voor de geallieerde legers.

Concert Amor Musae & Breda’s Mannenkoor in uitverkochte Grote Kerk Breda

Als onderdeel van de festiviteiten rond de herdenking van ‘Breda 75 jaar vrijheid’ gaf “Amor Musae”, in nauwe samenwerking met de Koninklijke Zangvereniging Breda’s Mannenkoor, op zaterdag 19 oktober een waarlijk grandioos concert in de Grote Kerk van Breda. Een geweldig concert in een prachtig verlichte en tot de laatste stoel bezette Grote Kerk. Met sprankelende vocale en orkestrale muziek die alle registers van het menselijk gemoed bespeelde. Het Breda’s Mannenkoor stond daarbij onder leiding van Hans de Wit, terwijl aan dit concert verder nog medewerking werd verleend door Wilma Bierens (sopraan), Mei-Lin Bos (viool), Jan Willems (orgel) en André Telderman (piano). De algehele muzikale leiding was in handen van “Amor Musae” maestro Frans van Dun. Voor de vlotte presentatie tekende Claudia Mies.

Na de Intrada uit ‘Wilhelmina’ van Henk van Lijnschooten en een woord van welkom door Martin Rasenberg, voorzitter van “Amor Musae”, was het openingswoord aan burgemeester Paul Depla, die eindigde met een verzoek om 1 minuut stilte als herdenkingsmoment voor allen, burgers en bevrijders, die in WO II in en om Breda zijn gevallen.

Voor de pauze lag de nadruk op herdenken. Met het Poolse volkslied, de Hymn to the Fallen van John Williams, Benedictus van Karl Jenkins en twee Poolse liederen, een Marialied en een strijdlied. Violiste Mei-Lin Bos schitterde in Schindler’s List, eveneens van John Williams, en sopraan Wilma Bierens in Im Abendrot van Richard Strauss en in Pie Jesu van Andrew Lloyd Webber.

Na de pauze was het thema: vieren. Wilma Bierens was hierbij opnieuw te beluisteren in nu La Vergine degli Angeli van Giuseppe Verdi, Fragile van Sting en Over the Rainbow van Harold Arlen & Yip Harburg. Daarnaast klonk het Hallelujah van Leonard Cohen, het Soldatenkoor uit Faust van Charles Gounod, de overweldigende finale uit de Orgelsymfonie van Saint-Saëns en tot slot het Wilhelmus. Onder ovationeel applaus van de stampvolle kerk werd het concert vervolgens besloten met de door iedereen meegezongen Vera Lynn hit ‘We’ll meet again’. Met dit unieke concert werd op zowel indrukwekkende als feestelijke wijze inhoud gegeven aan het herdenken en vieren van 75 jaar vrijheid. Tevens een onbetwist eerbetoon aan onze bevrijders van weleer.

Senator Arbouw Beschermheer van "Amor Musae"

 Daartoe uitgenodigd door het bestuur van de vereniging “Amor Musae”, heeft de heer A.L.E. (Alfred) Arbouw het beschermheerschap van “Amor Musae” aanvaard.

Alfred Arbouw (1961) is sinds juni van dit jaar lid van de VVD-fractie in de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Hij was in de periode van 2002 tot 2015 en, met een onderbreking van ruim een jaar, opnieuw tussen 2010 en 2018 wethouder in Breda. Belast met o.a. stedelijke ontwikkeling, regio en public affairs. Van september 2015 tot juni 2018 was de heer Arbouw tevens loco-burgemeester van Breda.

Als slagwerker aan de slag!

Ooit gedroomd om in een orkest als slagwerker aan de slag te gaan?

“Amor Musae” helpt je graag op weg om de eerste stap te zetten, óf om je oude hobby als slagwerker weer op te pakken.

Met een aanbod dat je niet kunt weigeren.

We bieden je een maand les aan, gratis en zonder verplichtingen.

Alle lessen onder leiding van een professionele slagwerkdocent.

Je krijgt er een complete startersset (snaredrum, statief en stokken) in bruikleen bij, ook gratis. Je betaalt voor de startersset weliswaar een borgsom, maar die krijg je bij inlevering weer terug. Het gebruik is gratis.

Na een eerste proefles, heb je in een aantal vervolglessen een maand de gelegenheid om te ontdekken of je het (nog) in je hebt en of je het interessant vindt om erin verder te gaan. Om straks - als volleerd slagwerker - in het Groot Orkest van “Amor Musae” met het complete arsenaal aan slagwerk aan de slag te kunnen gaan.

Eenmaal de smaak (weer) te pakken, wil je natuurlijk door. Dat kan bij “Amor Musae” volgens de gebruikelijke condities voor het lidmaatschap van onze vereniging. Klik hiervoor op ‘Lid worden’ en/of ‘Leerlingenopleiding’.

Is je interesse gewekt en ben je nieuwsgierig geworden, meld je dan aan via info@amormusae.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Uiteraard ben je ook welkom om een keer te komen kijken en luisteren bij de wekelijkse orkestrepetities, op donderdagavond in de theaterzaal van De Drie Linden te Prinsenbeek.

Samen met Gé Reinders ‘Oetblaoze’ in Chassé

Op zaterdag 20 april 2019 stonden Amor Musae en Gé Reinders, de Limburgse Ambassadeur van de Blaosmuziek, in het Chassé Theater te Breda weer samen op de planken. Net als eerder, in 2008. Gastsoliste was de pas zestienjarige Mei-Lin Bos die samen met Amor Musae schitterde in de Romance voor viool en orkest van Johan Svendsen. Een fantastisch avondje heerlijk ‘Oetblaoze!’

 

September-concert

Op zondag 30 september was het Groot Orkest van “Amor Musae” in De Drie Linden te Prinsenbeek de gastheer van St. Gerlachus uit het Zuid-Limburgse Oirsbeek voor een gevarieerd dubbelconcert. Daaraan voorafgaand zorgde ons Opleidingsorkest voor een levendige warming-up.

 

Senieuro-concert

Dinsdagmiddag 18 september 2018 was het ‘Senioren Orkest Zeeland’ in De Drie Linden te Prinsenbeek te gast bij het Seniorenorkest “Amor Musae”.

Twee enthousiaste seniorenorkesten samen in een welluidend dubbelconcert onder de speelse titel “SENIEURO-Concert”. Entree  € 1,- p.p.!

Seniorenorkest opent Muziekfestival Seniorenharmonie Dongen

Op het Muziekfestival van de 45-jarige Seniorenharmonie Dongen beet het Seniorenorkest van “Amor Musae”, o.l.v. Judith van Boven, op 21 augustus 2018 het spits af. Een feestelijk openingsconcert in de sfeerrijke ruïne van het middenschip van de Oude Kerk te Dongen.

Opleidingsorkest sluit het seizoen af in het Chassé Theater te Breda

In de Van Dijnsen Foyer van het Chassé Theater sloot het Opleidingsorkest van “Amor Musae”, o.l.v. Judith van Boven, op zaterdag 30 juni het seizoen 2017-2018 af met een muzikaal saluut aan de komende zomervakantie.

“Amor Musae” Koningsdagconcert 2018

 Traditiegetrouw zette “Amor Musae” op 27 april 2018, op uitnodiging van het Oranje Comité Prinsenbeek, de viering van Koningsdag luister bij met een luchtig concert in Park Over-Bos. Een concert met lichtvoetig repertoire vol opgewekte klanken, in een feestelijke ambiance. Weliswaar bij een wat getemperde buitentemperatuur, maar met aan het slot toch een, zij het zwak, doorbrekend Oranje-zonnetje.  

Seniorenorkest “Amor Musae” in De Efteling

 Begin dit jaar ontving het Seniorenorkest van “Amor Musae” van de afdeling ‘Live entertainment & Theaterproducties’ van de Efteling een uitnodiging om in het kader van het ‘Klank en Spektakel  Festijn’ op het attractiepark een concert te geven. Na de nodige voorbereidingen was het afgelopen dinsdag 1 mei dan zover en zette het orkest koers richting Kaatsheuvel, naar de Efteling.

In de namiddag werd onder leiding van Judith van Boven tweemaal opgetreden.
Ondanks de sombere weersvoorspellingen in een droge, weliswaar wat frisse, maar zonnige ambiance. Op de kiosk tegenover het restaurant het “Witte Paard”. Met een afwisselend programma van herkenbare en goed in het gehoor liggende, vrolijke muziek. Door het publiek na elk nummer beloond met een gul applaus. Het openingsnummer ‘Carnaval Festival’, de bekende Efteling-tune, viel daarbij, zowel bij de parkbezoekers als de medewerksters van de Efteling, duidelijk extra in de smaak. Kortom een geslaagd concert, waarna de orkestleden nog gratis mochten genieten van het park.

“Amor Musae” in ‘Le Sucre du Printemps’

 

Met een knipoog naar ‘Le Sacre du Printemps’ van Igor Stravinsky, vierden drie symfonische blaasorkesten uit de periferie van Breda op zondag 15 april 2018 in het Chassé Theater te Breda in een ‘Concert Périphérique’ het zoet van de lente onder de titel ‘Le Sucre du Printemps’.

Een gevarieerd matineeconcert met gastheer Harmonie St. Caecilia uit Bavel, Fanfare St. Joris uit Dorst en “Amor Musae” uit Prinsenbeek. St. Caecilia o.l.v.  Peter Bongaerts en zowel St. Joris als “Amor Musae” o.l.v. van Frans van Dun.

Voor de pauze wisselden St. Caecilia en St. Joris elkaar af, waarbij Marianne Poll in ‘Het Dorp’ vocale medewerking verleende aan St. Caecilia en Laura van Eerd op bugel in ‘Sorry’ van Kyteman soleerde bij St. Joris. Na de break was het podium en de aandacht van de goed gevulde zaal voor “Amor Musae”.

Als “Amor Musae” mogen we tevreden terugkijken op een uitstekend concert. We mochten veel complimenten in ontvangst nemen, met name over de prachtige tuttiklank in het orkest, de prestaties van de solisten, het programma en de muzikale diepgang en contrasten.  

Jubilarissen bij “AMOR MUSAE”

V.l.n.r. Adri Verwijmeren, Jo van Hulten en Henriët Hafkamp-de Roos (foto: Theo Herrings)

Na afloop van de Algemene Ledenvergadering van 14 december jl. heeft “Amor Musae” een drietal jubilarissen in de spotlights en de bloemetjes gezet.

Erelid Jo van Hulten en Henriët Hafkamp-de Roos vierden hun 40-jarig jubileum en Erelid Adri Verwijmeren zelfs zijn 60-jarig jubileum. Henriët als prominent lid van het Groot Orkest en Jo en Adri nu als leden van het Seniorenorkest, dat dit jaar zijn tweede lustrum viert. Voor hen dus eigenlijk een dubbel jubileum.

Naast lovende woorden en de felicitaties van het bestuur van de vereniging, mochten de jubilarissen - onder een warm applaus van de vergadering - de bij hun jubileum behorende KNMO-versierselen en -oorkonde en de bloemen in ontvangst nemen.

 

AMOR MUSAE in Classics & Movies

Onder de titel ‘Classics & Movies’ gaf het Groot Orkest van “Amor Musae” op zaterdagavond 25 november jl. in De Drie Linden te Prinsenbeek een bijzonder concert met een tweeledig karakter. Een (licht) klassiek programma voor de pauze, met o.a. een meesterlijke paso doble van Amando Blanquer Ponsoda en balletmuziek voor blaasorkest van Alfred Reed, en na de pauze een collage van bekende filmmuziek begeleid door toepasselijke filmbeelden. Componisten die hierbij centraal stonden waren o.a. John Williams, Ennio Morricone en Rogier van Otterloo.
Een bijzonder concert ook, omdat het programma na de pauze deels werd samengesteld door de donateurs, vrienden en sponsors van “Amor Musae”.
Het orkest stond deze avond onder de vertrouwde leiding van dirigent Frans van Dun met Letty Aarts als soliste op hobo.
Voor de bewegende beelden tekenden Peter Coertjens en Henk Verschuren.

 

Lustrumconcert Seniorenorkest

Zaterdag 7 oktober jl. vierde het 10-jarige Seniorenorkest van “Amor Musae” zijn tweede lustrum met een feestelijk concert in De Drie Linden. Aan dit lustrumconcert werd medewerking verleend door het smartlappenkoor “Beekse Smart”, en in de pauze klonken in de foyer de sfeerrijke tonen
van het blaaskwintet “Amusant”.

Onder leiding van dirigent Judith van Boven bracht het Seniorenorkest in twee etappes een reeks aansprekende werken ten gehore. Zo ging het orkest voor de pauze op de licht klassieke toer en strooide het na de pauze met wat uitbundiger klanken. Een staalkaart aan door het orkest bestreken genres en stijlen. Zowel voor als na de pauze werd het orkest afgelost door “Beekse Smart”, onder leiding van Annemieke van den Hoven. Met vele, met verve, a capella gezongen tranentrekkers en vlotte deunen, waar het koor dit jaar al weer 15 jaar het Beeks patent op heeft.

Op weg naar een, in meer dan één opzicht, bruisend slot, stortten koor en orkest zich samen met
de enthousiaste zaal in een aaneenschakeling van vrolijke en smartelijke meezingers. Na een toost (met bubbels) op het jubilerende orkest, gevolgd door nog een ruim aantal toegiften.
Kortom, een sprankelend lustrumconcert waarover nog tot in de kleine uurtjes in de foyer gezellig werd nagepraat.

 

Blazen aan het Spui in de Nieuwe Kerk te Den Haag

Blazen aan het spui

Op zaterdagavond 24 juni jl. verzorgden het Groot Orkest van “Amor Musae” en de Koninklijke Harmoniekapel Delft in de Nieuwe Kerk te Den Haag een concert in de prestigieuze concertserie Blazen aan het Spui.

Een toonaangevende concertserie voor symfonische blaasmuziek op een unieke cultuurhistorische locatie. De beste amateurorkesten worden hierbij uitgenodigd om deze muziek te laten horen in de uitzonderlijke ambiance van de Nieuwe Kerk aan het Spui.

“Amor Musae” had voor dit concert werken van uitsluitend Nederlandse componisten op het repertoire genomen. Geopend werd met de Fanfare uit ‘Wilhelmina’ van Henk van Lijnschoten. Gevolgd door ‘Spirit of Life’ van Meindert Boekel.

Hierna was het de beurt aan de jonge, getalenteerde klarinettist uit eigen gelederen, Bas Janssen, als solist in Serenata en Rondò uit het ‘Rococo Concerto’ van Jurriaan Andriessen.

Aansluitend weer een fanfare, nu de ‘Royal Fanfare’ van Henk Badings. En verder van Johan de Mey, uit zijn 2e Symfonie ‘The Big Apple’, achtereenvolgens Interlude - Times Square Cadenza en Skyline.

Tot slot werd het door “Amor Musae” verzorgde deel van het concert in een straf tempo afgesloten met de Marsch Gammatique van Gerard Boedijn.

Zaterdag 20 mei 2017 opluistering feestweek 45-jarig Hagedonk

SO Hagedonk

Dit jaar bestaat Thebe woonzorgcentrum Hagedonk Prinsenbeek 45 jaar. Dit werd gevierd met een feestweek, waar het Seniorenorkest van “Amor Musae” op zaterdagmiddag 20 mei in het restaurant de viering luister bijzette met een feestelijk concert. Een concert met voor de bewoners van Hagedonk vrolijke, herkenbare melodieën en lekkere meezingers.

Sprankelend concert van “Amor Musae” voor jubilerend Begijnhof

Begijnhof
Foto: Theo Herrings

Het Begijnhof in Breda bestaat dit jaar 750-jaar. Een prestigieus jubileum, dat zondag 14 mei jl. door het Groot Orkest van “Amor Musae” werd opgeluisterd met een sprankelend concert onder leiding van dirigent Frans van Dun.

Onder grote publieke belangstelling en een weldadig zonnetje, werd het concert geopend met de Fanfare uit Wilhelmina van Henk van Lijnschooten, waarbij de trompet- en tromboneklanken meteen fris langs de pittoreske geveltjes en over het bleekveld schalden.

Na Spirit of Life van Meindert Boekel, kon vervolgens worden genoten van prachtig solospel van de in Breda geboren Pierre Volders, solotrombonist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Eerst in het Concerto for Trombone and Orchestra van de Deense componist Launy Grøndahl en even later in een Piazzolla Medley van de Argentijnse tangocomponist Astor Piazzolla.

Tussendoor excelleerde het orkest opnieuw in een koninklijke fanfare, nu van Henk Badings, de Royal Fanfare, gebaseerd op een melodiefragment uit het Wilhelmus. En na de gepassioneerde muziek van Piazzolla, in de zowel temperamentvolle als melancholieke Hongaarse Dans nr. 1 van Johannes Brahms en in de pittige concertmars van Gerard Boedijn, Gammatique.

Het concert werd afgesloten met het Bredase volkslied, de Paarse Heide, van Louis de Morée, dat door het enthousiaste publiek uit volle borst werd meegezongen. Na een staande ovatie liet het orkest zich tot slot nog graag overhalen tot een toegift.