Frans van Dun

frans-van-dunFrans studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en aan het Brabants Conservatorium muziekpedagogiek (1e gr.), harmonie- en fanfaredirectie (docerend en uitvoerend musicus) en bijvak koordirectie. Voor al deze examens slaagde hij cum laude. Daarnaast volgde Frans directiecursussen en stages bij o.a. Frederic Fennel, Nicolaus Harnoncourt, Antal Dorati, Heinz Friezen, Ernest Bour en Hans Vonk.

Tijdens zijn diensttijd was Frans hoornist en 2e dirigent van het Fanfarekorps der Genie (het latere Fanfare-korps der Koninklijke Landmacht).

Daarna werd hij dirigent van diverse gerenommeerde Nederlandse blaasorkesten. Bij de befaamde Desford Colliery Brassband uit Leicester (Engeland) was hij enkele keren gastdirigent.

Frans heeft samengewerkt met bekende solisten en artiesten zoals Herman Jeurissen, Jan Vayne,  Micha Hamel, Gé Reinders, Henk Poort, Gerard van Maasakkers, Marjolein Streefkerk, Pierre Kartner, Margriet Eshuijs, Robert Vos, Joris Linssen, Ernst Daniël Smid en Lilian Farahani.

Naast een tiental CD-producties en meerdere uitvoeringen voor KRO Radio 4 en Brava TV heeft Frans veel fraaie concoursresultaten op zijn naam staan:

In 2006 behaalde hij met Amor Musae in Valencia de 1e plaats in de ‘Sección Primera’ op het prestigieuze concours 'Certamen Internacional de Bandas de Música'. Met de Koninklijke Fanfare Philharmonie behaalde hij het Nederlands Kampioenschap en met de Koninklijke Harmonie Deurne (met 95 punten) het Europees Kampioenschap. Met het BFO werd op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade drie maal een 1e prijs met lof van de jury behaald en op het bondsconcours in Etten Leur met EMM-Budel eveneens een 1e prijs met lof der jury.

Momenteel is hij dirigent bij Harmonieorkest “Amor Musae” uit Prinsenbeek, Fanfareorkest St. Joris uit Dorst en het Brabants Fanfare Orkest. Daarnaast werkt hij op het Stedelijk Gymnasium Breda waar hij sectiehoofd muziek is en docent van de eindexamenklassen. Tevens werkt hij voor het Fontys Conservatorium in Tilburg als gastdocent HaFa-directie en is hij lid van de examencommissie voor de dirigentenexamens. In 2016 is hij benoemd bij het CITO in Arnhem als lid van de constructiegroep Eindexamens Muziek voor HAVO en VWO. Vanuit diverse muziek-educatieve projecten werkt Frans samen met o.a. het Concertgebouworkest in Amsterdam en de Cité de la Musique en de Opera National in Parijs. Voor de KNMO is Frans jurylid en examinator.

Bij verschillende symfonieorkesten was en is Frans blazersrepetitor.

Verder had en heeft hij de muzikale leiding bij groots opgezette concerten (o.a. de serie Symphonic Winds in het Chassé Theater in Breda), promsconcerten ('Buulse Proms' en 'Prinsenbeek’s Got Talent') en maakt(e) hij met zijn orkesten succesvolle concertreizen naar Spanje, Oostenrijk, België en Duitsland.

Bij diverse muziekuitgeverijen zijn arrangementen voor blaasorkest van zijn hand uitgegeven.