Nieuws

“Amor Musae” in ‘Le Sucre du Printemps’

 
Met een knipoog naar ‘Le Sacre du Printemps’ van Igor Stravinsky, vierden drie symfonische blaasorkesten uit de periferie van Breda op zondag 15 april 2018 in het Chassé Theater te Breda in een ‘Concert Périphérique’ het zoet van de lente onder de titel ‘Le Sucre du Printemps’.

Een gevarieerd matineeconcert met gastheer Harmonie St. Caecilia uit Bavel, Fanfare St. Joris uit Dorst en “Amor Musae” uit Prinsenbeek. St. Caecilia o.l.v.  Peter Bongaerts en zowel St. Joris als “Amor Musae” o.l.v. van Frans van Dun.

Voor de pauze wisselden St. Caecilia en St. Joris elkaar af, waarbij Marianne Poll in ‘Het Dorp’ vocale medewerking verleende aan St. Caecilia en Laura van Eerd op bugel in ‘Sorry’ van Kyteman soleerde bij St. Joris. Na de break was het podium en de aandacht van de goed gevulde zaal voor “Amor Musae”.

Als “Amor Musae” mogen we tevreden terugkijken op een uitstekend concert. We mochten veel complimenten in ontvangst nemen, met name over de prachtige tuttiklank in het orkest, de prestaties van de solisten, het programma en de muzikale diepgang en contrasten.  

Jubilarissen bij “AMOR MUSAE”

V.l.n.r. Adri Verwijmeren, Jo van Hulten en Henriët Hafkamp-de Roos (foto: Theo Herrings)

Na afloop van de Algemene Ledenvergadering van 14 december jl. heeft “Amor Musae” een drietal jubilarissen in de spotlights en de bloemetjes gezet.

Erelid Jo van Hulten en Henriët Hafkamp-de Roos vierden hun 40-jarig jubileum en Erelid Adri Verwijmeren zelfs zijn 60-jarig jubileum. Henriët als prominent lid van het Groot Orkest en Jo en Adri nu als leden van het Seniorenorkest, dat dit jaar zijn tweede lustrum viert. Voor hen dus eigenlijk een dubbel jubileum.

Naast lovende woorden en de felicitaties van het bestuur van de vereniging, mochten de jubilarissen - onder een warm applaus van de vergadering - de bij hun jubileum behorende KNMO-versierselen en -oorkonde en de bloemen in ontvangst nemen.

 

AMOR MUSAE in Classics & Movies

Onder de titel ‘Classics & Movies’ gaf het Groot Orkest van “Amor Musae” op zaterdagavond 25 november jl. in De Drie Linden te Prinsenbeek een bijzonder concert met een tweeledig karakter. Een (licht) klassiek programma voor de pauze, met o.a. een meesterlijke paso doble van Amando Blanquer Ponsoda en balletmuziek voor blaasorkest van Alfred Reed, en na de pauze een collage van bekende filmmuziek begeleid door toepasselijke filmbeelden. Componisten die hierbij centraal stonden waren o.a. John Williams, Ennio Morricone en Rogier van Otterloo.
Een bijzonder concert ook, omdat het programma na de pauze deels werd samengesteld door de donateurs, vrienden en sponsors van “Amor Musae”.
Het orkest stond deze avond onder de vertrouwde leiding van dirigent Frans van Dun met Letty Aarts als soliste op hobo.
Voor de bewegende beelden tekenden Peter Coertjens en Henk Verschuren.

 

Lustrumconcert Seniorenorkest

Zaterdag 7 oktober jl. vierde het 10-jarige Seniorenorkest van “Amor Musae” zijn tweede lustrum met een feestelijk concert in De Drie Linden. Aan dit lustrumconcert werd medewerking verleend door het smartlappenkoor “Beekse Smart”, en in de pauze klonken in de foyer de sfeerrijke tonen
van het blaaskwintet “Amusant”.

Onder leiding van dirigent Judith van Boven bracht het Seniorenorkest in twee etappes een reeks aansprekende werken ten gehore. Zo ging het orkest voor de pauze op de licht klassieke toer en strooide het na de pauze met wat uitbundiger klanken. Een staalkaart aan door het orkest bestreken genres en stijlen. Zowel voor als na de pauze werd het orkest afgelost door “Beekse Smart”, onder leiding van Annemieke van den Hoven. Met vele, met verve, a capella gezongen tranentrekkers en vlotte deunen, waar het koor dit jaar al weer 15 jaar het Beeks patent op heeft.

Op weg naar een, in meer dan één opzicht, bruisend slot, stortten koor en orkest zich samen met
de enthousiaste zaal in een aaneenschakeling van vrolijke en smartelijke meezingers. Na een toost (met bubbels) op het jubilerende orkest, gevolgd door nog een ruim aantal toegiften.
Kortom, een sprankelend lustrumconcert waarover nog tot in de kleine uurtjes in de foyer gezellig werd nagepraat.

 

Blazen aan het Spui in de Nieuwe Kerk te Den Haag

Blazen aan het spui

Op zaterdagavond 24 juni jl. verzorgden het Groot Orkest van “Amor Musae” en de Koninklijke Harmoniekapel Delft in de Nieuwe Kerk te Den Haag een concert in de prestigieuze concertserie Blazen aan het Spui.

Een toonaangevende concertserie voor symfonische blaasmuziek op een unieke cultuurhistorische locatie. De beste amateurorkesten worden hierbij uitgenodigd om deze muziek te laten horen in de uitzonderlijke ambiance van de Nieuwe Kerk aan het Spui.

“Amor Musae” had voor dit concert werken van uitsluitend Nederlandse componisten op het repertoire genomen. Geopend werd met de Fanfare uit ‘Wilhelmina’ van Henk van Lijnschoten. Gevolgd door ‘Spirit of Life’ van Meindert Boekel.

Hierna was het de beurt aan de jonge, getalenteerde klarinettist uit eigen gelederen, Bas Janssen, als solist in Serenata en Rondò uit het ‘Rococo Concerto’ van Jurriaan Andriessen.

Aansluitend weer een fanfare, nu de ‘Royal Fanfare’ van Henk Badings. En verder van Johan de Mey, uit zijn 2e Symfonie ‘The Big Apple’, achtereenvolgens Interlude - Times Square Cadenza en Skyline.

Tot slot werd het door “Amor Musae” verzorgde deel van het concert in een straf tempo afgesloten met de Marsch Gammatique van Gerard Boedijn.

Zaterdag 20 mei 2017 opluistering feestweek 45-jarig Hagedonk

SO Hagedonk

Dit jaar bestaat Thebe woonzorgcentrum Hagedonk Prinsenbeek 45 jaar. Dit werd gevierd met een feestweek, waar het Seniorenorkest van “Amor Musae” op zaterdagmiddag 20 mei in het restaurant de viering luister bijzette met een feestelijk concert. Een concert met voor de bewoners van Hagedonk vrolijke, herkenbare melodieën en lekkere meezingers.

Sprankelend concert van “Amor Musae” voor jubilerend Begijnhof

Begijnhof
Foto: Theo Herrings
Het Begijnhof in Breda bestaat dit jaar 750-jaar. Een prestigieus jubileum, dat zondag 14 mei jl. door het Groot Orkest van “Amor Musae” werd opgeluisterd met een sprankelend concert onder leiding van dirigent Frans van Dun.

Onder grote publieke belangstelling en een weldadig zonnetje, werd het concert geopend met de Fanfare uit Wilhelmina van Henk van Lijnschooten, waarbij de trompet- en tromboneklanken meteen fris langs de pittoreske geveltjes en over het bleekveld schalden.

Na Spirit of Life van Meindert Boekel, kon vervolgens worden genoten van prachtig solospel van de in Breda geboren Pierre Volders, solotrombonist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Eerst in het Concerto for Trombone and Orchestra van de Deense componist Launy Grøndahl en even later in een Piazzolla Medley van de Argentijnse tangocomponist Astor Piazzolla.

Tussendoor excelleerde het orkest opnieuw in een koninklijke fanfare, nu van Henk Badings, de Royal Fanfare, gebaseerd op een melodiefragment uit het Wilhelmus. En na de gepassioneerde muziek van Piazzolla, in de zowel temperamentvolle als melancholieke Hongaarse Dans nr. 1 van Johannes Brahms en in de pittige concertmars van Gerard Boedijn, Gammatique.

Het concert werd afgesloten met het Bredase volkslied, de Paarse Heide, van Louis de Morée, dat door het enthousiaste publiek uit volle borst werd meegezongen. Na een staande ovatie liet het orkest zich tot slot nog graag overhalen tot een toegift.